Kinesiste Vandereycken Leen
Extracorporale Shockwave therapie
ESWT staat voor Extracorporele Shock Wave Therapie en wordt gebruikt voor de behandeling van peesproblemen met al dan niet begeleidende verkalkingen. Vanuit een daarvoor speciaal ontworpen toestel worden schokgolven gegenereerd met de bedoeling deze op een zeer gelokaliseerde plaats toe te dienen. Deze schokgolven versnellen het natuurlijke genezingsproces, stimuleren het metabolisme en verbeteren de bloedcirculatie.
De behandeling is een niet-invasieve methode. De therapie wordt slechts aangewend indien andere conservatieve behandelingen onvoldoende resultaat geven. ESWT is dan een realistisch alternatief voor chirurgie door zijn niet-invasieve, snelle en éénvoudige toepassing.
Door chronische overbelasting (tendinose - tendinitis - tendinopathie) van peesweefsel lopen de vezels van de pees niet meer mooi rechtlijnig, maar in een wirwar door elkaar. Bovendien is er een afzetting van chronisch ontstekingsmateriaal tussen de vezels, waardoor ze verder uit elkaar gaan liggen. Bij langdurige overbelasting kan er ook kalkafzetting optreden tussen de vezels. Door deze ombouw kan de pees zijn functie minder goed uitoefenen en wordt ze zeer gevoelig voor aanraking en belasting.
Normaal is een pees weinig doorbloed waardoor ze moeilijk kan herstellen van deze overbelasting en weefselombouw. Een goede doorbloeding zorgt immers voor de aanvoer van genezende cellen en de afvoer van overbodig ontstekingsmateriaal. Met ESWT wordt het peesweefsel dmv hoogenergetische schokgolven geprikkeld om de doorbloeding te verbeteren en het natuurlijke herstelmechachisme te stimuleren.
Neuromusculaire vibratie therapie
Percussietherapie, ook bekend als neuromusculaire vibratietherapie maakt gebruik van snelle drukpulsen in een geconcentreerd gebied om het myofasciale weefsel te behandelen waardoor de bloedstroom naar verschillende kritieke gebieden wordt bevorderd, waardoor de pijn wordt verlicht en vervolgens de functie en het bewegingsbereik worden verbeterd.
Roptrotherapie; wordt momenteel niet meer uitgeoefend wegens eigen klachten
Diepe dwarse frictie wordt al eeuwenlang toepast in geval van musculoskeletale pijn. Het is de bedoeling om verhardingen die aanwezig zijn in de spieren los te maken ten einde op lange termijn gewrichten weer beweeglijker te maken en de oorspronkelijke pijn te reduceren. Bij deze gespecialiseerde therapievorm wordt er gebruik gemaakt van een bronzen T-bar. Deze methode wordt “roptrotherapie” of “roptropraxis” genoemd. Roptrotherapie is zowel aangewezen bij acute, subacute én chronische klachten.